Gezonde School

Binnen Dynamica XL vinden wij gezondheid heel belangrijk. Vorig schooljaar hebben we het vignet “Bewegen en Sport” van de Gezonde School behaald. We zijn nu bezig met het verkrijgen van het vignet “Voeding”. Dit doen wij in samenwerking met de GGD.

Gezonde school
Al enkele jaren mogen wij onze school met trots een Gezonde School noemen op het gebied van sport en bewegen. Naast sport en bewegen zijn we nu bezig met het behalen van het vignet voeding. Dit doen wij in samenwerking met de GGD. Het doel is om zo te kunnen blijven werken aan een verbetering van de gezondheid van onze leerlingen.
Om het vignet gezonde school voeding te kunnen behalen moet onze school voldoen aan een aantal voorwaarden. Tijdens het afgelopen schooljaar zijn wij al hard aan het werk gegaan om aan deze voorwaarden te voldoen. Zo hebben wij onder andere de ‘Gruit’ (groenten en fruit) dagen geïntroduceerd. Op deze Gruit dagen bestaat het tussendoortje uit groente of fruit. Ook is het drinken van water op verschillende manieren gestimuleerd. Met de gezonde school willen wij dat de leerlingen zowel op het gebied van sport en bewegen en voeding bewust gezonde keuzes leren maken. Door het voortzetten en aanmoedigen van de verschillende gezonde initiatieven verwachten wij aan het einde van het schooljaar 2022 het vignet Gezonde School voeding te behalen.

Wat is een Gezonde School?
Een Gezonde School werkt planmatig en integraal aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen en leerkrachten.

Wat is de meerwaarde voor onze leerlingen:
Gezonde School draagt bij aan de gezondheid van kinderen, het welbevinden en de schoolprestaties. Het biedt ze een betere basis voor hun verdere ontwikkeling:

  • Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter.
  • Gezonde School draagt bij aan het versterken van de weerbaarheid van leerlingen. Leerlingen worden zich al vroeg bewust van hun eigen verantwoordelijkheid bij het maken van een gezonde keuze.
  • Het is makkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren, dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren.
  • Lichamelijk actieve leerlingen scoren aantoonbaar betere leerresultaten dan hun minder fitte leeftijdsgenoten.
  • Gezonde school helpt de (gezondheid)verschillen tussen leerlingen te verkleinen.
  • Gezonder gedrag van leerlingen draagt bij aan betere sociale vaardigheden.